prosze o pomoc :))
kara: wyrazenia z niewiadoma.
W trójkącie prostokątnym jeden z kątów jest czterokrotnie mniejszy od sumy dwóch pozostałych.
Podaj miary kątów ostrych tego trójkąta.
6 kwi 19:33
ceaser I: 1/4α=90+α
α=120
zgadza sie z odp ?
6 kwi 19:35
ceaser I: na pewno sie nie zgadza, co ja pisze
6 kwi 19:38
kara: no niestety...
6 kwi 20:01
Atime: α + β = 4γ
α + β + γ = 180o
α = 90o
wylicz z tego układu równań
6 kwi 20:03
ceaser I: 180 − 90 = 90
1/4 *(90+γ) + α = 90
22,5 + 5/4α = 90
5/4α = 67,5/*4
5α = 270
α = 54
β=90−α
6 kwi 20:08
kara:
6 kwi 20:08
kara: NIE TO TEŻ NIE PASJE...
6 kwi 20:08
kara: Z JEDNĄ NIEWIADOMĄ
6 kwi 20:09
kara: PASUJE*
6 kwi 20:10
Atime: 4γ = 90 − γ + 90o
5γ = 180
γ = 30
6 kwi 20:11
kara:

W trójkącie prostokątnym jeden z kątów jest czterokrotnie mniejszy od sumy dwóch pozostałych.
Podaj miary kątów ostrych tego trójkąta.
6 kwi 20:12
kara: 36 STOPNIE I 54 STOPNIE− ODP DO ZADANIA
6 kwi 20:15
kara: A RESZTA?
6 kwi 20:15
Atime: To co w tym wypadku nie pasuje Ci w odpowiedzi ceasera I?
"180 − 90 = 90
1/4 *(90+γ) + α = 90
22,5 + 5/4α = 90
5/4α = 67,5/*4
5α = 270
α = 54
β=90−α"
Wszystko ładnie rozpisane i wyniki pasują
6 kwi 20:17
kara: TO JEST CHYBA AN ZADANE.PL JAK SIE POCZĄTEK W GOOGLE WPISZE ALE STR NIE CHCE MI WEJŚĆ
6 kwi 20:18
kara: DZIĘKI
6 kwi 20:20