parametry w nierownosci kwadratowej
mrauu: dla jakich wartości parametru m równanie ma cztery rożne pierwiastki
a) x4 − x2 +m=0
b)x4 +mx2 − m−6 =0
6 kwi 19:27
mrauu: pomoże ktoś?
6 kwi 19:33
ceaser I: to jest z liceum ?
6 kwi 19:36
mrauu: tak
6 kwi 19:37
ceaser I: wprowadź zmienna pomocniczą t=x
2 z delty i coś wyjdzie
6 kwi 19:37
mrauu: nie bylo mnie na lekcji i nie wiem jak sie za to zabrać oni to rozpisywali jakos ze sa 2 rożne
rozwiązania 1 i w ogole...
6 kwi 19:38
mrauu: własnie wyprowadziłam i przyjelam zalozenia że t1+t2>0 t1t2>0 delta>0 i a rozne od 0
6 kwi 19:40
ceaser I: 2. rozw Δ>0 1 roz. Δ=0
6 kwi 19:43
mrauu: z 2 Δ= m2 +4m +24 i z tego licze Δpomocnicza i ona wychodzi ujemna i nie wiem co dalej
6 kwi 19:47
ceaser I: b)
t2+4t−m−6=0
Δ=16+4(m−6)
6 kwi 19:55
mrauu: a dlaczego +4? Δ=b2−4ac
6 kwi 19:58
ceaser I: tak, wiec: a=1 b=m c=−(m−6)
6 kwi 19:59
mrauu: z Δ wychodzi m>2
t1t2 wychodzi m>0
6 kwi 20:04
Godzio:
x2 = t
Δ > 0
t1t2 > 0
t1 + t2 > 0
Część wspólna i masz odpowiedź
6 kwi 20:07
mrauu: dziekuje
6 kwi 20:30