ciąg arytmetyczny i geometryczny
karolina: 1. Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, w którym a3 = 16 , a11 = 176.
2. Oblicz, ile ujemnych wyrazów ma ciąg an = (5 − n) (12 − n). Wyznacz najmniejszy z tych
wyrazów.
3. Sprawdź, czy liczby 2 +√3 , 7 +4√3 , 26 + 15√3 w podanej kolejności tworzą ciąg
geometryczny.
4. Liczby 5 i 20 to odpowiednio pierwszy i piąty wyraz ciągu geometrycznego. Wykaż, że są dwa
takie ciągi. Wyznacz sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu, który ma wyłącznie
dodatnie wyrazy.
5. Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się wzorem Sn = −2n2 − 8n
a) wykaż zależność Sn = Sn − 1 + an , wyznacz wzór ogólny ciągu (an)
b) wykaż że ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym
6 kwi 19:18