Pradopodobieństwo
Grażyna: w pudełku znajduje się 15 par rękawiczek, wśród których dowolne dwie pary różnią się od siebie.
Z tego pudełka wybieramy losowo cztery rękawiczki. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− wśród wylosowanych rękawiczek są dwie pary;
B− wśród wylosowanych rękawiczek nie ma ani jednej pary.
Prawdopodobieństwa zdarzeń A i B zapisz w postaci ułamków nieskracalnych.
6 kwi 19:16
loFFFciam: A)
| 2 | | 1 | | 3 | | 1 | |
| x |
| = |
| = |
| |
| 15 | | 14 | | 210 | | 70 | |
B)
| 13 | | 12 | | 156 | | 78 | |
| x |
| = |
| = |
| |
| 15 | | 14 | | 210 | | 105 | |
Ale nie wiem czy dobrze

niech ktos to rozwiarze jak ma leb
6 kwi 19:31