matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
jaga:
równanie (
x
x−1
)
2
−5*(
x
x−1
)=0
!
6 kwi 19:09
Atime:
Mnożysz całość przez (x−1)
2
i wychodzi Ci: x
2
− 5x(x−1) = 0 wymnażasz: x
2
− 5x
2
+5x = 0 −4x
2
+ 5x = 0 wyciągasz −4x przed nawias: −4x(x −
5
4
) = 0 czyli wynikami jest 0 i
5
4
bo dla tych wartości x równanie jest równe 0
6 kwi 19:23