Czy mógłbym prosić o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem ?
Paweł : http://img202.imageshack.us/g/dsc00162nx.jpg/
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna o długości 8 cm tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt α=30* . Oblicz jego objętość.
6 kwi 19:09
bart: | | h | |
cosα= |
| h−wysokosc podstawy oczywiscie, NIE OSTROSLUPA |
| | 8 | |
| | H | |
sinα= |
| H−wysokosc ostroslupa |
| | 8 | |
| | h√3 | |
a= |
| a−bok podstawy (trojkata) |
| | 2 | |
wszystko co potzebne
6 kwi 19:12
Paweł : czyli to co zrobiłem jest źle ?
6 kwi 19:17
Paweł : ? ? ?
6 kwi 19:25
Paweł : pomoże ktoś ? bo jeśli nie tak to ma być zrobione to ja już nie mam pojęcia....
6 kwi 19:38