Bardzo ważne , proszę o rozwiązanie krok po krku. BARDZO WAŻNE !!!!!!!!!
3: Oblicz objętość prostopadłościanu, którego przekątna D=20 cm tworzy z płaszczyzną podstawy
kąt
α=60*, a podstawa jest kwadratem. Oblicz pole powierzchni bocznej.
6 kwi 18:38
Jordan: to może ty napisz w którym momencie masz problem
6 kwi 18:44
3: ZNALAZŁEM NA STRONCE ROZWIĄZANIE I JEST TAM TRÓJKĄT 30−60−90 NO TO , WYLICZYĆ Z TEGO BOKI TO
NIE PROBLEM I TO ZROBIŁEM TYLKO NIE WIEM DLACZEGO "A" W PODSTAWIE, KTÓRA JEST KWADRAT JEST
RÓWNE 5√2, I PRZY OKAZJI JAKI JEST WZ NA PB ?
6 kwi 18:53
3: ? ? ?
6 kwi 19:07
ozi:

L=α
Prostopadłościan ma 4 ściany boczne, które są prostokątami, więc pb=4*a*b
5
√2 wzięło się stad, że najpierw obliczasz przekątną podstawy z funkcji trygonometrycznych, a
potem podstawiasz do wzoru na przekątną podstawy − d=a
√2 i wyjdzie Ci a.
6 kwi 19:20