wyznczanie parametru m z funkcji kwadratowej
adax: Wyznacz m, dla których nierówność jest prawdziwa dla każdego x∊R
(m−4)x
2−(2−m)x+0,5m+1>1,25
wiem, że będzie takie założenie:
Δ ≥ 0 (czy potrzebne jest a≠0)?
Z góry dziękuje
Pozdrawiam
6 kwi 18:04
Ajtek: Tak a≠0, ale musisz jeszcze sprawdzić co będzie gdy a=0. Wtedy mamy f. liniową, która też
będzie rozwiązaniem.
Czyli musisz rozpatrzyc dwa przypadki

.
6 kwi 18:07
adax: i jak obliczę te wda przypadki, oblicze m, to ta część wspólna da mi x∊R?
6 kwi 18:11
Ajtek: W drugim przypadku musimy mieć f liniową stałą większą od 1,25.
6 kwi 18:12
adax: a jeśli w zadaniu będzie wyraźnie powiedziane nierówność/równość kwadratowa to też muszę
obliczać a≠0?
6 kwi 18:14
Ajtek: Tak. Bo gdy a=0 to mamy y=0x2+bx+c czyli y=bx+c → f. liniowa.
6 kwi 18:17