Okrag?
zbyszek: jak sprawdzić ile okrąg ma punktów wspólnych z prosta?
dzieki
pozdrawiam
6 kwi 17:56
zbyszek: trzeba przyrownac dwa równania czy co trzeba zrobic?
6 kwi 17:58
Ajtek: Przyrównać równanie okręgu do prostej

.
6 kwi 17:59
Gustlik: Oblicz odległość d środka okręgu od prostej. Jeżeli d>r, to 0 punktów wspólnych, d=r → 1 punkt
wspólny, d<r → 2 punkty wspólne.
Jezeli prosta ma równanie Ax+By+C=0, a punkt, w tym przypadku środek okręgu S=(x
0, y
0), to
odległość policzysz ze wzoru:
7 kwi 00:06