Sprowadz do najprostszej postaci.
QEEz: Witam prosił bym o pomoc w zadaniu:
(k−1)/(k2+k)*(2k)/(k2−1) wynik to 2/(k+1)2 ale niestety nie wiem jak do niego dojść. Z góry
dziękuje
6 kwi 17:43
QEEz: Przepraszam za formę. Tutaj poprawiona
| k−1 | | 2k | | 2 | |
| * |
| wynik |
| |
| k2+k | | k2−1 | | (k+1)2 | |
6 kwi 17:46
Wojteq66: przekształć tylko k2−1 wzorem na (k−1)(k+1), skróć i masz wynik.
6 kwi 17:47
Wojteq66: no i oczywiscie wyciągnij przed nawias k2+k= k(k+1)
6 kwi 17:48
Ajtek: | k−1 | | 2k | | k−1 | | 2k | | 2 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| k2+k | | k2−1 | | k(k+1) | | (k+1)(k−1) | | (k+1)2 | |
6 kwi 17:49
QEEz: Bardzo dziękuje za pomoc!
Zbyt daleko poszedłem w obliczeniach zapominając o skracaniu.
6 kwi 17:53