matematykaszkolna.pl
bradzo prosze pomózcie!! Sylwiaaaa: wykonaj dzielenie wielomianów POMOCY A) (x5+3x3+2x):(x2+1) B) (x6+x4−2x3−3x−3):(x3+x+1) C) (x5+x4+3x3+8x2+15):(x2+3) D) (x5+2x4+x3−x2−2x−1):(x2+2x+1)
6 kwi 17:43
longcatt: poszukaj sobie na youtube jak się dzieli wielomiany, jak się tego nie nauczysz to będzie cienko a ciężko to wytłumaczyć tak bez tradycyjnej kartki i długopisu
6 kwi 17:55
Sylwiaaaa: ale ja niechce tego umieć...dla mnie matematyka to szlaczki chce miec te przykłady rozwiązane
6 kwi 18:02
Ireneusz: Z takim nastawieniem daleko nie zajedziesz Sylwio. Nie łatwiej poświęcić 5 minut na naukę i później samemu rozwiązywać niż prosić o pomoc na forum
6 kwi 18:14
Sylwiaaaa: nie umiem dzielic wielomianów i nie bede umiec.jutro mam kartkowke z tych samych przykładów i chciałam ściagnąc bo inaczej lipa.... a nawiasem to wcale nie jest 5 min nauki... napewno nie z dzielenia wielomianów i z moimi zdolościami z majcy...
6 kwi 18:25
Ireneusz: Sylwia mylisz się. Zakładam, że potrafisz dzielić liczby sposobem pisemnym. A dzielenie wielomianów polega dokładnie na tym samym. Dodatkowym ułatwieniem jest, że możesz się nauczyć bardzo łatwego schematu Hornera, który baardzo ułatwia życie. Jak chcesz to mogę rozpisać Ci pierwszy przykład i wytłumaczyć Ci jak to działa.
6 kwi 18:33
Sylwiaaaa: myśle ze to nic nie da, ale jak Ci sie chce to oki.
6 kwi 18:45
Ireneusz: Sylwia tu na stronie jest przykład idealnie rozpisany przez Pana Jakuba ( https://matematykaszkolna.pl/strona/107.html ). Lepiej nie będę w stanie tego rozpisać. Przejrzyj go i spróbuj sama rozwiązać swoje przykłady i w razie jakichkolwiek problemów pisz. Ja będę jeszcze przez 2h spokojnie pracował przy komputerze, więc będę miał czas Ci pomóc lub sprawdzić wyniki. A tutaj pierwszy przykład zrobiony ( http://www.image-share.com/ijpg-589-161.html ). Pismo brzydkie ale względnie czytelne.
6 kwi 18:57
Sylwiaaaa: w przykładznie pierwszym wyszło mi zero. dobrze
6 kwi 19:26
Ireneusz: Tak. reszta z dzielenia wielomianu x5+3x3+2x przez wielomian x2+1 wynosi 0. Brawo emotka
6 kwi 19:27
Sylwiaaaa: ha ha... jupi... dzięki...
6 kwi 19:30
Ireneusz: Proszę bardzo i czekam na resztę Twoich rozwiązań, bo moje już nie mogą się doczekać porównania
6 kwi 19:33
Ireneusz: Tu masz odpowiedzi do reszty jakbyś chciała porównać sobie wyniki: b)x3−3 c)x3+x2+5 d)x3−1
6 kwi 20:16