wykonaj dzielenie wielomianów.
Sylwiaaaa: a) (2x4−15x3+24x2−5x−6):(2x−3)
b) (12x4−3x3+8x2−6x+1):(4x−1)
c) (−2x4+x3−16x2+4):(−2x+1)
d) (−3x4+2x3−12x+8):(−3x+2)
e) (6x3+13x2+x−2):(x2+212x+1)
f) (8x3−6x2−17x−6):(8x2−10x−12)
g) (24x3−26x2+9x−1):(12x2−7x+1)
h) (12x3+16x2+7x+1):(x+12)2
6 kwi 17:35
tff:
9 gru 22:22
Jolanta: Przyklad f)
x+1/2
8x
3−6x
2−17x−6) : (8x
2−10x−12.) 8x
3:8x
2=x (mnożymy x przez 8x
2 , −10x, −12)
−8x
3+10x
2+12x Wyniki mnożenia odejmujemy
−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
4x2−5x−6. 4x2:8x2= |
| . Mnożymy |
| | 2 | |
−4x
2+5x+6 Odejmujemy wyniki
−−−−−−−−−−−−
9 gru 22:45
bb:
f) inaczej:
8x
2 − 10x − 12 = 2(4x + 3)(x − 2) i 8x
3 − 6x
2 − 17x − 6 = (4x + 3)(2x + 1)(x − 2)
| (4x + 3)(2x + 1)(x − 2) | | 2x + 1 | |
| = |
| |
| 2(4x + 3)(x − 2) | | 2 | |
10 gru 00:33
Jolanta: Polecenie jest Wykonaj dzielenie
10 gru 11:27
bb:
| | 30 | | 2*3*5 | | 5 | |
30 : 24 = |
| = |
| = |
| czy tu jest dzielenie? |
| | 24 | | 2*3*4 | | 4 | |
11 gru 00:51
Jolanta: Nauczyciele wymagają dzielenia pisemnego Mam bardzo duży rozrzut wiekowy wśród bratanków
i bratanic Wszyscy musieli dzielić tak jak napisalam
11 gru 01:20