funkcje
Damiann: pierwiastkiem równania x
2+bx+c=0 jest liczba 7 drugi pierwiastek istnieje i też jest
liczba całkowitą. Liczba c jest równa

A) 24 B) 15 c)8 D)21
roziwazuje to i wychodzi mi albo a albo d prosze o pomoc
6 kwi 17:16
Ireneusz: | | c | | c | |
x1*x2= |
| => x2= |
| ten ułamek jest liczbą całkowitą tylko dla 21. Więc tylko |
| | a | | 7 | |
odpowiedź d) jest poprawna.
6 kwi 17:30
Damiann: skad sie wzioł aki wzór na czym jest on oparty
6 kwi 17:41
Ireneusz: To są wzór viete'a, gdzie x1 i x2 są pierwiastkami równania kwadratowego.
6 kwi 17:43