funkcje proszę o pomoc
Damiann: najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x) =−2x2+8x+2 gdy xe<−1,4>
prosze o pomoc
6 kwi 16:56
longcatt: obliczasz p p=−b/2a p=−8/−4 p=2 (sprawdzasz czy należy do dziedziny − należy w tym
przypadku)
obliczasz deltę = 8*8+4*2*2 = 80
obliczasz q= −(delta)/4a q= −80/−8=10
teraz podstawiasz do wzoru liczny skrajne w przedziale czyli −1 i 4
f(−1)=−8
f(4)=2
sprawdzasz które są największe a które najmniejsze ( czy q , czy f(−1) czy d(4) )
najmniejsza = −8
największa = 10
6 kwi 17:01
longcatt: nie d(4) tylko f(4) sorki za pomyłkę
6 kwi 17:02
Damiann: dzieki

1
6 kwi 17:13