funkcje
Damiann: funkcja f określona wzorem f(x)=(m−2)x+2 jest funkcja malejąca gdy

m>2 m<2 m=2 m<0
proszę o pomoc i objaśnienie danego przypadku

6 kwi 16:52
longcatt: malejąca jest gdy współczynnik kierunkowy (a) w twoim przypadku (m−2) jest mniejsze od 0
czyli m−2<0
m<2
6 kwi 16:54
longcatt: funkcja jest stała gdy a=0
rosnąca gdy a>0
a malejąca gdy a<0
gdzie a to (m−2)
6 kwi 16:55
Damiann: dzięki i jak byś mogł sprawdzić drugie moje zdanie
znaczy wytłumaczyć
6 kwi 17:05
longcatt: odpowiedziałem
6 kwi 17:08