awdawdawdd
karolajnn: Dla jakich wartości parametru m ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste jednokowych znaków ?
c) x2(m−3)x+0,25m(m+2)=0
moje założenia
Δ>0
a≠0
x1+x2>0
x1 x2> 0
Jednak nie chce mi wyjść dobry wynik. Mógłby ktoś to dla mnie policzyć i rozpisać ?
6 kwi 16:39
karolajnn:
6 kwi 16:50
karolajnn:
6 kwi 17:06
karolajnn: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste różnych znaków?
x2 − 2(m−1)x +2m +1= 0
z tamtym już sobie poradziłem
6 kwi 17:07
Cozy: założenie x
1x
2<0 bo skoro jedno jest ujemne a drugie parzyste
6 kwi 17:30
karolajnn: Przykład na górze już rozwiązałem.. Teraz głowie się nad tym niżej, który napisałem. Czy ktoś
potrafi mi pomóc ?
6 kwi 17:32
Cozy: przecież Tobie napisałem wskazówkę
6 kwi 17:36
karolajnn: ale ja mam poprawne założenia z tym, że popełniam błąd w moich obliczeniach i nie moge go
znaleźć.
6 kwi 17:55
Ajtek: T onapisz je tutaj

, poszukamy błedu.
6 kwi 18:02
adax: x2 − 2(m−1)x +2m +1= 0
założenia:
a≠0
Δ>0
x
1*x
2<0
Liczysz deltę:
Δ=b
2−4ac =[− 2(m−1)]
2 − 4*1*(2m +1)
oblicz, a ja sprawdzę
6 kwi 18:08
Ajtek: adax, a ja mogę też sprawdzić?
6 kwi 18:11
adax: a przepraszam, nie odświeżyłem strony
myślałem, że nikogo tu nie ma
6 kwi 18:12
Ajtek: Nie ma sprawy

. Kto pierwszy ten lepszy

.
6 kwi 18:13