symetralna odcinka
meduz: Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB jeżeli A=(−4, −6) i B = (2, −4)
6 kwi 16:25
pokiemon: 1. wyznacz sobie współczynnik kierunkowy (a) ze wzoru y2−y1/x2−x1
2. potem czyli (a będzie odwrotne i przeciwne)
3. wyznacz środek odcina AB (x1+x2/2 ; y1+y2/2)
4. postaw współrzędne środka odcinka AB i współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do wzoru
y=ax+b
wyznacz b i napisz wzór.
6 kwi 16:47
pokiemon: potem współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej *** ( to do drugiego pkt)
6 kwi 16:47