Rozwiaz rownanie
larafxx: rozwiaz rownanie 7(x+ 1/x)−2(x2−1/x2) = 9
czy moglby ktos pomoc mi w rozwiazaniu tego zadania? mnozac wszystkie wartosci w nawiasach i
odpowiednio grupujac je doszedlem do wielomianu 4 stopnia ktory byl dzielony przez x3 i nie
moglem znalesc pierwiastkow tego wielomianu prosze o pomoc...
6 kwi 16:23
Rivi: wprowadź zmienną pomocniczą t=x+1/x
6 kwi 16:26
larafxx: wtedy delta wychodzi wieksza od zera , a nawet jesli takim sposobem to trzeba by bylo odjac −2
, bo t2 = nie daje x2 − 1/x2
6 kwi 16:44
larafxx: przepraszam delta < 0 i nie ogarniam jak wykorzystac to t
6 kwi 16:45