funkcja
Adzia1990: | | x − 5 | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| |
| | x − 3 | |
a) wykaż, że do wykresu funkcji należą tylko 4 punkty o współrzędnych całkowitych
b) naszkicuj wykres funkcji g(x) = f(|x|)
6 kwi 16:21
Adzia1990: .
6 kwi 16:46
Adzia1990: .
6 kwi 17:05
Adzia1990: .
6 kwi 17:31
Ireneusz:
Na początku trzeba przekształcić wykres tej funkcji. Będzie on tak wyglądał:
| | −2 | |
a) f(x)= |
| +3 => Podstawiając za x liczby wychodzi, że tylko dla x=(1,2,4,5) punkty o |
| | x−3 | |
współrzędnych całkowitych
b) Wykres funkcji g(x) = f( | x | ) tworzymy poprzez usunięcie funkcji po lewej stronie osi OY
i symetryczne odbicie prawej strony względem tej osi.
6 kwi 17:41
Adzia1990: .
6 kwi 17:53
Adzia1990: ok dziekuje Ireneusz
6 kwi 17:54
Adzia1990: a jak to przekształciłes? ... nie mogę dojsc sama
6 kwi 17:55
Ireneusz:
Na początku licznik musimy sprowadzić tak, żeby był taki sam jak mianownik i później musimy
zniwelować różnicę jaka powstała. (trochę nielogicznie napisane, ale na przykładzie się
powinno rozjaśnić)
| | (x−3)−2 | | −2 | |
f(x)= |
| = |
| +1 |
| | x−3 | | x−3 | |
Tak przekształciłem licznik, żebym mógł wyciągnąć całości.
x−5 <=> (x−3)−2
Przepraszam za błąd tam na górze powinno być +1 a nie +3...
6 kwi 18:05
Adzia1990: Dziekuje ponownie

juz rozumiem
6 kwi 18:07