Proszę o szybkie rozwiązanie z wytłumaczeniem jeśli można... PILNE
Uczeń 4a: w ostrosłupie prawidłowym prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 3√2 cm , a kąt
nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma miarę 45*. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
6 kwi 15:09
zosia:

czerwonym zaznaczyłam kąt 45 stopni
V=1/3 Pp*H
podstawa to kwadrat bo ostrosłup jest prawidłowy więc P=a
2
x to 1/2 przekątnej a czyli 3
√2*
√2*1/2 to równa się 3
kąt ma 45 stopni czyli H bd też równało się 3
obliczam V=1/3*(3
√2)
2*3
V=6cm sześciennych
6 kwi 15:20
Uczeń 4a: Czy aby wynik nie powinien być 18 cm sześciennych ?
6 kwi 20:44