trójkąt
Asia: przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest dłuższa od jednej przyprostokątnej o 1cm od
dugiej przyprostokątnej o 32 cm Oblicz długość boków tego trójkąta
6 kwi 14:50
Ajtek: c − przeciwprostokątna
a − dłuższa przyprostokątna
b − krótsza przyprostokątna
a=c−1
b=c−32
Wzór na tw. Pitagorasa:
c2=a2+b2
c2=(c−1)+(c−32)^
Rozaiązać wyjdzie c.
6 kwi 14:53
asia: proszę o rozwianie ponieważ NIE WIEM CO MAM ZROBIĆ DALEJ
6 kwi 21:00
ICSP: c2 = (c−1)2 + (c−32)2
Nie potrafisz tego rozwiązać?
6 kwi 21:01
asia: NIE
6 kwi 21:08
ICSP: c2 = c2 − 2c + 1 + c2 − 64c + 1024. Nadal nic nie świta?
6 kwi 21:09
asia: DZIĘKI JUŻ WIEM CO DALEJ
6 kwi 21:12
maniek: ile wam wyszło?
6 kwi 21:17
ICSP: Asia ci zaraz powie.
Oczywiście trzeba pamiętać że bok musi byc większy od 32 z przyczyn oczywistych.
6 kwi 21:19
maniek: dobrz, ja rorwiązałem, chcem tylko porównać
6 kwi 21:20
ICSP: to mów ile ci wyszło.
6 kwi 21:25
maniek: c=49
6 kwi 21:26
ICSP: mówisz że c = 49.
przyprostokątne to 49−1 oraz 49 − 32 a to nam daje 48 oraz 17
172 + 482 = 492
289 + 2304 =2401 ⇔ 2593 = 2401. Popraw obliczenia.
6 kwi 21:28
maniek: pomyliłem się przy skracaniu, sory, c=41
6 kwi 21:34