Dlaczego tak a nie inaczej?
Plus: Liczba 2a * 10a jest równa: 20a czy 20
2 
? Która odpowiedź i dlaczego?
6 kwi 14:06
magda: 2a*10a=2*10*a*a=20a2
6 kwi 14:09
R.W.17l: 20a2, gdyż
2a=2*a=a+a
10a=10*a=5*(a+a)=a+a+a+a+a+a+a+a+a+a+a
2*a*10*a = z przemienności mnożenia = 2*10*a*a=20*a2=20a2
ewentualnie (a+a)*5*(a+a)=5*2*a*2*a= z p. m = 2*2*5*a*a= 20*a2
ewentualnie (a+a)*5*(a+a)= z p. m. = 5(a+a)(a+a)
itd.
6 kwi 14:11
Plus: w takim razie trzeba mnożyć każdy wyraz tak?
6 kwi 14:12
Plus: dzięki
6 kwi 14:14