x
x: Z dwóch stacji wyjeżdżają ku sobie dwa pociągi z tą samą prędkością. Jeden o godzinę później od
drugiego. Pociągi te mijają się w punkcie dzielącym odległość między stacjami w stosunku 3 :
5. Oblicz w jakim czasie każdy z pociągów przebywa odległość między stacjami.
6 kwi 13:51
Rivi:

3x+5x=8x − droga do przebycia, pomiędzy stacjami
3x=y (y−czas potrzebny do przejechania 3x drogi)
5x=y+1 (y+1 − czas potrzebny do przejechania 5x drogi)
z tego wychodzi, że 2x=1 (przez godzinę pociąg przejedzie 2x drogi)
do pokonania ma 8x, więc każdy z pociągów musi jechać 4 godziny
6 kwi 14:38