jakieś rownanie do a) zaczecie chociaż
ennnnneeee:): do zbioru Z należą dodatnie liczby trzycyfrowe podzielne przez 7.
a)z ilu liczb składa sie zbiór Z?
b)oblicz sumę liczbe zbioru Z.
21 lut 15:24
Bogdan:
Witam i rozwiązuję.
21 lut 16:06
Bogdan:
Najmniejszą liczbą 3-cyfrową podzielną przez 7 jest 105, największą 994.
Mamy więc ciąg liczb: 105, 112, 119, 126, ... , 994.
Jest to ciąg arytmetyczny, oznaczmy go (an):
a1 = 105, an = 994, r = 7 (stała różnica).
Korzystając z wzoru: an = a1 + (n - 1)*r otrzymujemy równanie z niewiadomą n:
994 = 105 + (n - 1)*7
889 = (n - 1)*7 dzielimy tę równość obustronnie przez 7:
127 = n - 1
n = 128 jest więc 128 liczb 3-cyfrowych podzielnych przez 7.
Obliczamy sumę 128 wyrazów tego ciągu ze wzoru: Sn = (1/2)*n*(a1 + an):
S128= (1/2) * 128 * (105 + 994) = 70336.
21 lut 16:16
ennnnneeee:): dziekuje bardzo
21 lut 16:18