trygonometria
kamila: Naszkicuj wykres funkcji y=2sinx/cosx/. Odczytaj okres podstawowy, podaj przedziały, w których
funkcja jest malejąca
6 kwi 12:53
6 kwi 14:10
pomagacz:
znaczy się to ma wyglądać tak:
y = 2sin(x)*|cos(x)|
6 kwi 14:19
6 kwi 14:19
kamila: Dokładnie chodzi o y = 2sin(x)*|cos(x)|
6 kwi 14:22
pomagacz:
na stronce z linkacza ptrz na okienko o tytule "Property"
"Periodic in x with period 2π" = "Okresowa w x z okresem 2π"
6 kwi 14:23
kamila: ok dzięki
6 kwi 14:28
pomagacz:
przedziały to czyba umiesz wyznaczyć:
np:
funkcja maleje dla przedziału (−32π, 32π):
(−54π, −34π), (−12π, −14π), (14π, 12π), (34π, 54π)
6 kwi 14:29
kamila: tak, przedziały w których funkcja jest malejąca potrafię wyznaczyć.
ale nie wiem jak zapisać okres podstawowy dla tej funkcji.
6 kwi 15:01