Jaka bedzie granica???
Bartek90: Mam taki ciąg:
lim (√n2+5n−n
6 kwi 12:44
Bartek90: pomocy mam jutro poprawke ( czwartą juz )
6 kwi 12:56
pomagacz: ale nie podałeś tego co jest pod "lim" a to ważne i czy:
lim(√n2 + 5n − n) lub lim(√n2 + 5n − n)
bo jeśli tak miałeś napisane to
lim dla n→+ − ∞ (√n2 + 5n − n) lub lim dla n→+ − ∞ (√n2 + 5n − n)
6 kwi 13:00
Bartek90: n dazy do + ∞ a pod pierwiastkiem jest tylko n2 +5n , a za pierwiastkiem −n
6 kwi 13:15
Bartek90: lim dla n→+∞ (√n2 + 5n − n)
6 kwi 13:21
pomagacz:
... = 0
podstawiasz za n = ∞ i liczysz:
√∞2 + 5*∞ − ∞ = √∞ + ∞ − ∞ = √∞ − ∞ = ∞ − ∞ = 0
6 kwi 13:28
Bartek90: napewno nie.
| | 5 | | 5 | |
Wynikiem bedzie albo |
| albo |
| |
| | 2 | | √5+1 | |
6 kwi 13:39
Bartek90: Całe rozwiazanie wygląda tak:
prz n→+∞
| | (√n2 + 5n −n)(√n2 + 5n +n) | |
lim |
| =
|
| | √n2+5n +n | |
| | (√n2 + 5n)2 − n2 | |
lim |
| =
|
| | √n2 +5n +n | |
| | n2 + 5n − n2 | |
lim |
| =
|
| | √n2 + 5n +n | |
Niewiem czy końcówka jest dobrze czy powinno być
| | n(5) | | 5 | |
lim |
| i wtedy wyjdzie wynik |
| |
| | | | √5 +1 | |
6 kwi 14:00
Ajtek: Pierwsza jest poprawna, zajmę sie tylko mianownikiem w tej chwili
√n2+5n+n=
√n2+5n2n+n=
√n2(1+5n)+n=n*
√1+5n+n=n(1*
√1+5n+1)
Końcówka całości wygląda tak:
| | n(5) | | 5 | |
limn→∞ |
| = |
| ponieważ: 5n →0 czyli √1+5n →1
|
| | n(1*√1+5n+1) | | 2 | |
Mam nadzieje, że zrozumiale

.
6 kwi 14:47