...
Elcia: Jaka powinna być wartość parametru "a" aby funkcja określona wzorem y=ax+2a+1 miała
punkt wspólny z odcienkiem o końcach A=(2, 1) B=(0, 5)
Co trzeba wykonać? bo nie weim jak sie zabrac do tego zadania.
21 lut 15:21
Mickej: poczarować

Próbuje rozwiązać
21 lut 15:27
Elcia: Z czary mary mi raczej wynik nie wyjdzie
21 lut 15:27
Mickej: wiem

ale jednym z wyników jest a=0 a do reszty próbuje dojść
21 lut 15:32
Elcia: aha nio oki

21 lut 15:32
Mickej: skoro masz 2 punkty to robisz sobie prosta

y=-2x+5 druga prosta to twoja podana

y=ax+2a+1
21 lut 15:36
Elcia: ale skąd to się wzieło? Muszą być do tego jakieś obliczenia
21 lut 15:36
Milka: 1. Znależć równanie prostej zawierającej odcinek AB
y=ax+b
po podstawianiu punktów A i B otrzymamy układ równań:
1=2a+b
5=b
po wyliczeniu powstanie równanie prostej AB: y=-2x+5
potem rozwiązujesz układ równań z zał. 0≤x≤2 i 1≤y≤5 wynikającymi z końców odcinka:
y=-2x+5
y=ax+2a+1
metodą podstawienia wychodzi równanie:
-2x+5=ax+2a+1
ax+2x=2a+1-5
x(a+2)=2a-4 /:(a+2)
x=2a-4/a+2
podstawiam wartość x do pierwszego równania układu
y=-2*(2a-4/a+2)+5
y=-4a+8/a+2 +5
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika mamy
y=a+18/a+2
zał.a+2≠0
a≠-2
cdn
21 lut 15:53
Milka: Rozwiązujesz dwie nierówności:
0≤2a-4/a+2≤2 i 1≤-4a+8/a+2≤5
21 lut 15:59
Milka: z nich masz odp
21 lut 16:00
Milka: sorki
0≤2a-4/a+2≤2 a druga 1≤a+18/a+2≤5
21 lut 16:02
21 lut 16:05
Milka: z pierwszej wychodzi a>-2
21 lut 16:05
Milka: z drugiego też tak wychodzi
czyli odp dla a>-2
21 lut 16:08
21 lut 16:09
Elcia: 0≤2a-4/a+2≤2 jak mam to rozwiązać?
21 lut 16:33
Milka: rozbijasz na dwie nierówności wymierne
0≤2a-4/a+2
2a-4/a+2≤2
21 lut 16:37
Elcia: hmm jakoś nie rozumiem...
21 lut 16:39
Milka: z pierwszej wyznaczasz z licznika i mianownika miejsca zerowe,
wychodzi 2 i -2
zaznaczasz oba punkty na osi rysujesz parabolę z ramionami w górę przechodzącą przez oba
punkty
21 lut 16:39
21 lut 16:41
Milka: Te nierówności wyglądają tak
2a-4
0≤-------
a+2
2a-4
------≤2
a+2
21 lut 16:41
Milka: w drugiej przenosisz 2 na jedną stronę do ułamka, sprowadzasz do wspólnego mianownika i
wychodzi
-8
-----≤0
a+2
21 lut 16:43
Milka: zaznaczasz na osi miejsce zerowe z mianownika -2 i rysujesz symbolicznie prosą pod kątem
malejącą
21 lut 16:44
Elcia: Oki.
21 lut 16:45
Milka: z pierwszej- paraboli - wychodzi rozwiązanie a<-2 lub a≥2
21 lut 16:46
21 lut 16:48