rachunek prawdopodobienstwa
Diana: W piewszej urnie sa 2 kule białe i 8 czarnych, w drugiej zas 3 białe i 6 czarnych. Rzucamy
kostka do gry. Jeżeli wypadnie liczba oczek wieksza niż 4 to losujemy kule z pierwszej urny, w
przeciwnym przypadku z urny drugej. Obliczyc co jest bardziej prawdopodobne wylosowanie kuli
bialej czy czarnej?
Help
6 kwi 12:06
diana: Czy ktos bylby w stanie rozwiazac? kompletnie nie wiem jak to zrobic
6 kwi 13:23
magda:

jest 6 ścianek na kostce czyli 6 możliwości, liczba oczek większa niż 4 to 5 i 6 , czyli dwie
możliwości
A−wylosowanie kuli białej
| | 2 | 2 | | 4 | 3 | | 1 | 1 | | 2 | 1 | | 1 | | 2 | |
P(A)= |
|
| + |
|
| = |
|
| + |
|
| = |
| + |
| = |
| | 6 | 10 | | 6 | 9 | | 3 | 5 | | 3 | 3 | | 15 | | 9 | |
B−wylosowania kuli czarnej
| | 2 | 8 | | 4 | 6 | | 1 | 4 | | 2 | 2 | | 4 | | 4 | |
P(B)= |
|
| + |
|
| = |
|
| + |
|
| = |
| + |
| = |
| | 6 | 10 | | 6 | 9 | | 3 | 5 | | 3 | 3 | | 15 | | 9 | |
6 kwi 14:08
diana: Dziękuje
6 kwi 14:32