suma wyrazow nieskonczonego
iza00: Suma wyrazów nieskonczonego ciagu geometrycznego jest rowna 3/2, a suma jego wyrazow o
wskaznikach nieparzystych jest rowna 1. Wyznacz ten ciag.
Mógłby ktos pomoc?
6 kwi 11:55
Bizon:
wyrazy o współczynnikach nieparzystych też stanowią ciąg geometryczny gdzie a
1 jest takie jak
w ciągu bazowym a iloraz to q
2 gdzie q to iloraz ciągu bazowego ...

.... i do
dzieła
6 kwi 12:50
iza00: nie zrobię
6 kwi 13:24
6 kwi 13:49
Bizon:
wzór jest prawdziwy dla −1<q<1
| 3 | | a1 | | a1 | |
| = |
| a dla wyrazów o wsp. nieparzystych 1= |
|
|
| 2 | | 1−q | | 1−q2 | |
... teraz poradzisz Sobie?
6 kwi 13:58
K. OWMH:
masz znaleźć a1 i q ; do tego masz
(i) a1/(1−q) = 3/2
układ równań
(ii) a1/ (1−q2)=1(dla nieparzystych wyrazów qnieparz.= q2)
(i) a1/(1−q) = 3/2
układ równań
(ii) a1/ [(1−q )(1+q)] = 1
podstawiając (i) w (ii)
(i) a1/(1−q) = 3/2 (i) a1/(1−q) =
3/2
układ równań ⇔układ równań
(ii) 3 / [2 (1+q)] = 1 (ii) 2 (1+q)] =
3
(i) a1 /(1−q) = 3/2 (i) a1 / (1−1/2)=
3/2
układ równań ⇔układ równań
(ii) q = 1/2 (ii) q = 1/2
(i) 2 a1 = 3/2 (i) a1= 3/4
układ równań ⇔układ równań
(ii) q = 1/2 (ii) q = 1/2
6 kwi 13:59
Bizon: ... oj K. OWMH ...

i znóww nakręciłeś
6 kwi 14:07
iza00: Dzięki wielkie
6 kwi 14:22