dana jest funkcja ..
ania: Dana jest funkcja f(x)=(m−2)x2−3x+mx+1
a) dla jakich wartosci parametru m funkcja przyjmuje wartosci dodatnie dla kazdego x
rzeczywistego?
b) Dla wybranej wartosci parametru m spelniajacej warunek punktu a) narysowac wykres funkcji
f(x) i jego obraz w symetrii osiowej o osi OX.
6 kwi 11:51
Bizon:
a) a>0 i Δ<0 ... układ nierówności do rozwiązania ...

b) policzysz współrzędne wierzchołka tej paaboli i narysujesz wykres a potem obraz w symetrii
6 kwi 12:12
ania: a czy moglbys mi napisac ten uklad nierownosci? bo to zadanie jest jest dla mnie a ja juz nie
pamietam jak to szlo...
6 kwi 12:31
ania: nie jest dla mnie*
6 kwi 12:32
Bizon: a=m−2 ..... a Δ policzysz

wiedząc, że b=m−3 c=1
6 kwi 12:41
K. OWMH:
Wykres f(x) jest parabola. Jeśli ⋀ x ∊ R ;mamy że A>0 (parabola otwarta do góry) i
Δ<o ( nie przecina osi X tzn. nie ma miejsc zerowych) to f(x) przyjmuje wartości
dodatnie na cały R
trzeba rozwiązać:
(i) A>0
układ nierówności
(ii) Δ<0
w naszym zadaniu:
f(x)= (m−2) x2 + (m−3) x +1 ⇒ A= m−2 ; B= m−3 ; c=1
(i) m−2>0
Układ nierów.
(ii) (m−3)2 − 4. (m−2) <0
(i) m > 2
Układ nierów.
(ii) m 2− 10m +17 <0
rozwiążmy: m 2− 10m +17 <0 ;
zbadamy parabola o równaniu h(m)= m 2 − 10m + 17
obliczamy Δ = 102 −4 .17= 100 − 68⇔ Δ= 32 = 16.2 ⇒ √Δ= 4√2
miejsca zerowe; m1 = (10−4√2)/2 = 5−2√2 ; m2 = 5+2√2
stąd h(m) <0 ⇔m ∊ (5− 2√2; 5+2√2)
a więc :
(i) m ∊ ( 2; +∞)
Układ nierów. ⇔ m ∊ ( 5−2√2; 5+√42)
(ii) m ∊ (5−2√2; 5+2√2)
b) dla m =3 ( Bo 4 ∊ ( 5−2√2; 5+√42) mamy:
f(x)= x2+1 ; jej wykres jest parabola o wierzchołek W= (0, 1) z osią symetrią OY
A jego Obraz symetryczne do osi OX jest parabola o wierzchołek W1 = (0,−1)
z osia symetrią OY
6 kwi 12:52
ania: Dziękuję pięknie
6 kwi 12:54
K. OWMH:
przepraszam Bizont ; ale jak pisałem to rozwiązanie nie wiedziałem że ktoś to już; pomaga i
rozwiazuje to zadanie.
Sorry.......


! , bo zazwyczaj, piszę rozwiązania bezspośrednio. znowu SSSoooRRRRYYY!
6 kwi 12:56
K. OWMH: UWAGA



soorrry jest mały błąd w części b) tam powinno być:
b) dla m =3 ( Bo 3 ∊ ( 5−2√2; 5+√2) mamy:
6 kwi 13:00
K. OWMH:
SSOOOrrrrYY w części a) na sam koniec w wyniku jest ⇔ m ∊ ( 5−2√2; 5+√42)
powinno być ⇔ m ∊ ( 5−2√2; 5+√2)
6 kwi 13:05
ania: ok juz poprawiam, jeszcze raz dziekuje
6 kwi 13:11