Ciąg geometryczny
LIEBHERR: a
1 = 9, q = 2, a
n = 1152, n=?, S
n = ?
Podstawię do wzoru ogólnego ciągu i co dalej?
6 kwi 11:10
morfepl: i wyjdzie ci równanie wykładnicze, z tego policzysz n, a potem suma ciągu bez problemu
6 kwi 11:13
LIEBHERR: jak to wygląda? ciągi mi nigdy nie szły
6 kwi 11:15
6 kwi 11:39
pomagacz: masz a
1 i q podstawiasz do wzoru na n−ty wyraz ciągu gdzie a
n = 1152 a my szukamy n
1152 = 9*2
n−1 / :9
128 = 2
n−1
2
7 = 2
n−1
7 = n − 1
n = ?
później wrzucamy n, a
n i q do wzoru na sumę, i gitara
6 kwi 11:48
LIEBHERR: Dziękuję
6 kwi 12:27