Wyznacz srodek i promien okregu o podanym rownaniu
Magda: Wyznacz srodek i promien okregu o podanym rownaniu
a)x2+y2=144
b)(x+7)2+(y−3)2=8
c)x2+y2+2x=0
d)x2+y2−4x+6y+9=0
e) x2+y2−10x−8y−8=0
f)x2+y2+x−y+1=0
6 kwi 10:21
magda: a) S=(0,0) r=√144=12 ze wzoru x2+y2=r2
b) S=(−7,3) r=√8=2√2 ze wzoru (x−a)2+(y−b)2=r2
c) (x+1)2−1+y2=0
(x+1)2+y2=1
S=(−1,0) r=√1=1
d) (x−2)2−4+(y+3)2−9+9=0
(x−2)2+(y+3)2=4
S=(2,−3) r=√4=2
e) (x−5)2−25+(y−4)2−16−8=0
(x−5)2+(y−4)2=49
S=(5,4) r=√49=7
f) (x+12)2−14+(y−12)2−14+1=0
(x+12)2+(y−12)2=−1+12
(x+12)2+(y−12)2=−12
S=(−12, 12) wydaje mi się że to nie jest okrąg bo promień jest ujemny
6 kwi 14:17
Jack:
f) równanie nie mające rozwiązań (o ile rachunki są ok).
6 kwi 14:18
Ajtek: Mi również w f) wyszła sprzeczność

.
6 kwi 14:36