Zadania różne-funkcje
Minis: Funkcja f, określona jest wzorem f(x)=√5+x+√x+√5−x,
a) Wyznacz dziedzinę funkcji f.
b) Sprawdź, czy liczby f(1), f(4) są wymierne.
c) Uzasadnij, że f(3)=√3(√6+1).
6 kwi 08:13
dasds: a) 5+x>0 x>=−5
x >= 0
5−x>=0 x<=5
D = <0,5>
6 kwi 09:09
Minis: podziękował
6 kwi 09:13
K. OWMH:
dziedzina f(x) ma sens kiedy:
(i) 5+x≥0 (i) x ≥ −5
układ nierówności (ii) x≥0 ⇔ układ nierówności (ii) x ≥0 ⇔
(iii) 5−x≥0 (iii) x ≤ 5
(i) x ∊[−5; +∞)
układ nierówności (ii) x ∊ [0;+∞) ⇔ x ∊ [0;5]⇔Df = [0;5]
(iii) x ∊ (−∞;5)
6 kwi 13:19