ustalic równania
ennnnneeee:): Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż
planowano, co spowodowało wzrost opłaty do każdego ucznia o 2 zł.
a) Ile osób pojechało na wycieczkę?
b)Jaki był koszt wycieczki dla każdego uczestnika? prosze o pomoc:
21 lut 14:42
Eta: Rozwiązuję! Tzn podaję wskazówki
21 lut 14:58
Eta:
oznaczamy przez :
x -- ilość uczestników wycieczki przed absencją tych trzech
x - 3 --- ilość tych którzy pojechali na te wycieczkę
oczywiście x€ N
Teraz układamy równanie zgodnie z treścią zadania:
1 440 1 440
--------- +2 = ---------
x x - 3
rozwiąż to równanie i wybierz te x €N
To proste równanie ( sprowadź po lewej srt. do wspólnego mian.)
Następnie pomnóż po przekątnej
otrzymasz równanie kwadratowe z x wylicz x€N
powinno Ci wyjść x = 48
odp; do a) już potrafisz podać
odp do b) to podziel 1 440 zł przez ( x - 3) czyli przez 48 - 3 = 45
bo tylu ich pojechało na wycieczkę
( i otrzymasz koszt na jednego uczestnika
wykdzie Ci 32 zł na jednego uczest.
Powodzenia!
21 lut 15:09
ennnnneeee:): dziekuje

bardzo:8
21 lut 15:18
Eta: OK
21 lut 15:19