Achtung die zakret!!!
Mario Bros: Oblicz promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny wiedzac ze Odwod Δ=30cm a promien okregu
opisanego na tym trojkacie ma dlugosc 6,5 cm
5 kwi 23:40
qwerty: L=30
R=6,5
c=13
a+b = 30 − 13
a+b = 17 −> a = 17−b
a
2+b
2 = 169
(tutaj równanko z podstawieniem)
b
2−17b+60=0
Δ=49
√Δ=7
a=5 b=12
r=2
6 kwi 00:07
dobra rada:

R= 6,5
r −−−− dł. promienia okręgu wpisanego
c= 2R = 13
ze znanej zależności
c= a−r +b−r => 2r= a+b−c
a+b+c= 30 => a+b= 17 => a= 17 −b
z tw. Pitagorasa
(17−b)
2+b
2= 13
2
wyznacz 'b" i następnie 'a",
i r= ..........
6 kwi 00:15