Homer:

Dany jest sześcian o krawędzi a=1. Ze środka ściany sześcianu poprowadzono prostą prostopadłą
do przekątnej sześcianu. Oblicz długości odcinków, na jakie ta prosta podzieliła przekątną
sześcianu.
Taki zrobiłem rysunek. Ale jak to policzyć ?
5 kwi 23:25
bezskutecznie: zauważ, że przekątna sześcianu z przekątną ściany bocznej i krawędzią podstawy tworzą trójkąt,
a szukana odległość wyznacza trójkąt podobny
5 kwi 23:28
bezskutecznie:
x 1
−−− = −−
√2/2 √3
x=√6/6
zgadza się?
5 kwi 23:35
Homer:

Zauważyłem to, ale mam chyba za mało wiadomych żeby to policzyć.zu
5 kwi 23:35
Homer: Możesz to narysować na trójkątach tak jak ja ? Bo nie widzę tego. Wynik masz dobry.
5 kwi 23:37
bezskutecznie:

nie wiem jak sie pisze na rysunkach więc zaznaczyłem które boki są podobne, a
przeciwprostokątna małego trójkątna to połowa przekątnej ściany bocznej
5 kwi 23:50
bezskutecznie: jeśli nadal nie widzisz podobieństwa to tyle jeszcze moge odpowiedzieć, że stosunek szukanej do
przeciwprostokątnej małego trójkąta wynosi tyle co stosunek długości boku podstawy sześcianu
do jego przekątnej
5 kwi 23:55
Homer: dzięki. Rozumiem
6 kwi 00:05