Funkcja kwadratowa z parametrem - przekształcenia.
bezskutecznie: Funkcja kwadratowa z parametrem − przekształcenia.
Proszę o pomoc w przekształceniu, a raczej wskazanie popełnianego błędu.
Prawidłowe:
−3x−6=3x2−3(m−1)x−m2−2
3x2−3(2−m)x−m2+4=0
Moje (błędne):
−3x−6=3x2−3(m−1)x−m2−2
−3x−6=3x2−3mx+3x−m2−2
3x2−3mx+6x−m2+4=0
3x2−3(m−2)x−m2+4=0
5 kwi 23:25
Homer: Ja bynajmniej w Twoich obliczeniach błędu nie widzę.
5 kwi 23:30
qwerty: błąd w odpowiedziach jak na moje
5 kwi 23:32
Jordan: przerzucałeś na jedną stronę więc w przedostatnim powinno być −6x
5 kwi 23:33
bezskutecznie: mam nadzieje, że mnie nie zbanujecie bo tutaj jest poprawne rozwiązanie i nadal nie wiem o co w
tym wszystkim chodzi...
matematyka.pl/1214.htm
5 kwi 23:44
Ajtek: A skąd pewność, że tam jest dobrze?
6 kwi 00:06
dobra rada:
Ty masz poprawnie obliczone
6 kwi 01:09