prosze o pomoc
nicola : wykres funkcji kwadratowej f(x)=2(x−1)2−4 nie ma pkt wspólnego z prosta o równaniu
a y=−5 b y=−4 c y=1 d y=−1 fajnie by było jak by ktos mi to wytlumaczył ktok po
kroku
5 kwi 23:13
ukasz:

Funkcja ma postać kanoniczną, czyli mozemy odczytać z niej punkt W wierzchołka... Jest to punkt
W=(1;−4). Do tego funkcja jest o dodatnim współczynniku przez nawiasem, czyli ramiona paraboli
skierowane sa ku górze...
Trzeba nauczyć się własności funkcji kwadratowej.. szkota na maturze za takie zadania tracić
punktów..
6 kwi 00:26
dobra rada:

Odp: podaj już sama
6 kwi 00:33