HELP I NEED SOMEBODY!
Mario Bros: PROSZE O POMOC

! Obwod Δ rownobocznego = 18 cm oblicz r i R
5 kwi 23:05
załamany :( : oblicz a czyli bok tego trójkata i na to jest specjalny wzór do którego wystarczy podstawic
zobacz w ksiazce czy go nie masz
5 kwi 23:06
5 kwi 23:07
Mario Bros: a jak sie pozbyc √3 z tego? bo do wzoru udalo mi sie dojsc ale ten pierwiastek mi zostaje
5 kwi 23:08
Atime: Skoro obwód wynosi tyle to znaczy że bok a wynosi 183 czyli 6
Wzór na pole trójkąta równobocznego: a2√3 4 wylicz pole i wstaw do wzoru:
PΔ = abc R w tym wypadku jest to a3 R i stąd wylicz R
Wzór na pole trójkąta uwzględniający promień okręgu wpisanego to:
PΔ = pr gdzie p to połowa obwodu
5 kwi 23:09
;): Przecież √3 nie jest w mianowniku to czemu masz się go pozbywać?
5 kwi 23:10
;): Atime czemu ma liczyć pole trójkąta i jechać na około skoro może od razu znaleźć R i r?
5 kwi 23:11
Mario Bros: nie chce by sie mnie czepiano ze jest nie dokonczylem ale jak tak to dziekuje


a i moze
jeszcze was utrudze
Δ rownoramienny o podstawie 6 cm i h=4cm Oclicz promien okregu opisanego i wpisanego oraz r i
R
5 kwi 23:13