statystyka - podstawy
liliana: Jutro mam kolokwium ze statystyki. Niestety nie dałam rady rozgryźć tych zadań do końca. Zależy
mi głownie na 2 i 3 zadaniu. Bardzo proszę o jak najszybsze wsparcie..
Zad 1. W urnie znajduje się 12kul: cztery białe, pięć czarnych, a pozostałe są żółte. Losujemy
3kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że zostaną wylosowane:
a). 3kule 3różnych kolorów
b). zestaw kul, w którym nie będzie żadnej kuli żółtej.
Zad2. Bieg sprawnościowy odbywa się w następujący sposób: Najpierw zawodnik biegnie 3000m,
następnie oddaje 3rzuty granatem do celu. Prawdopodobieństwo celnego rzutu granatem (w
pojedynczej próbie) wynosi 0,6. Za każdy dodatkowy rzut biegnie 400m. Dopiero wówczas kończy
sprawdzian. NIech zmienna losowa X oznacza łączną długość biegu.
a). określ rozkład zmiennej losowej
b)oblicz wartość oczekiwaną E(x), podaj interpretację otrzymanego wyniku
zad3.
Czas dojazdu studentów na uczelnię jest zmienną losową o rozkładzie naturalnym N (48,12) minut.
Jakie jest prawdopodobieństwo,że:
a). losowo wybrany student dojeżdża w czasie dłuższym niż jedna godzina
b). jaka jest frakcja studentów, których czas dojazdu na zajęcia mieści się w przedziale
<40,45> min
c). określ jakiego czasu nie przekracza 70% ogółu studentów.
5 kwi 22:50
załamany :( : ja bym chyba to 3 liczyc z dystrybuanty ale moze sie nie znam wiec nie bede Ci macił w głowie
5 kwi 23:00
liliana: tak to liczę tylko w podpunkcie b wychodzi mi na − oba wyniki.
5 kwi 23:02
załamany :( : Kurczaczek nie mozliwe

jak mozesz pokaz jak to liczysz jak bd wiedział to Ci podpowiem
5 kwi 23:04
liliana: P(40<x<45) zamieniam x na u: u1= 40− 48/12 = −2/3 u2= 45−48/12= −1/4
P(−2/3 < u < −1/4) = (i według wzoru,który mam zapisany w zeszycie, tam pojawia się `1` i nie
wiem skąd) = F(−1/4) − [1− F(−2/3)]= F(− 1/4) − 1 + F(−2/3)= i nie odczytam z tablic, jeśli
mam takie wyniki...
5 kwi 23:09
załamany :( : cos juz mi swita

ta zamiana na u to jest standaryzacja zebys mogła korzystac z Tablic
sec zaraz zobie przypomne jak to jest z Ta 1

bo cos takiego jest
5 kwi 23:12
liliana: i jeśli możesz to zerknij na podpunkt c w tym samym zadaniu. bo nie wiem jak wyliczyć to U. bo
według wzoru, wyliczę wynik na podstawie: m + U *δ= x
5 kwi 23:12
liliana: wiem, wiem o tej standaryzacji,ale z tych wyników, któe mam teraz cięzko będzie to odczytać.
5 kwi 23:13
załamany :( : szkoda ze tak pozno piszesz tak to bym wyciagnał sobie zeszyt i bysmy rozwalili to zad

a tak
to zajrze do zbiorku krysickiego
5 kwi 23:16
liliana: no niestety, jak się studiuje i pracuje to już nie jest tak kolorowo

. a strasznie nie
chciałabym tego zawalić, bo aż żal − po prostu
5 kwi 23:24
załamany :( : nie moge tego znaleźć przepraszam nie pamietam zbytnio statystyki miałem ja 2 lata temu
5 kwi 23:28
liliana: w razie gdyby ktoś potrafił to rozwiązać, to będę mega wdzięczna.
5 kwi 23:53