zadanie z kalkulatorami
inspiracja: Dla szkoły zakupiono pewną liczbę kalkulatorów lepszej jakości za 2240 zł. Gdyby za tę sumę
kupiono kalkulatory tańsze o 21 zł za sztukę, to kupiono by ich o 24 więcej.
Ile kosztował kalkulator lepszej jakości i jaką liczbę kalkulatorów zakupiła szkoła?
nie wychodzi mi to zadanie, próbuję na różne sposoby, jakieś podstawianie, mnożenie i nic!
ktoś pomoże? proszę!
5 kwi 22:50
Atime: n − ilość zakupionych kalkulatorów (tych lepszych)
x − cena lepszego kalkulatora
Masz 2 równania:
nx = 2240
(n+24)(x−21) = 2240
jak to zrobisz to doprowadź drugie równanie do wyrażenia x = .... i podstaw do pierwszego
równania
po podstawieniu wyjdzie Ci funkcja kwadratowa, policz Δ (jeden z pierwiastków wyjdzie ujemny a
drugi wyniesie 14 − i to jest nasze n). Z tego wynika że x = 160
5 kwi 23:05
inspiracja: właściwie to dobrze myślałam co do samych danych i tych 2 równań, ale i tak x nie chce mi
wyjść.
xy+21x+24y+504=2240 ⇒ xy+21x+24y=2240−504=1736
?
5 kwi 23:32