Za pomoc dziękuje ;)
alan: 1)Suma dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 45 oraz suma
początkowych czterdziestu wyrazów tego ciągu wynosi 290:
a)Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
b)Ile wyrazów tego ciągu jest mniejszych od 100?
2)Wyznacz wskazane wielkości w ciągu arytmetycznym:
| | 3 | |
a) r i n jeśli a1=− |
| ,an=54,Sn=997,5 |
| | 2 | |
b) r i a
n jeśli a
1=−28,n−9,S
n−0
c)a
1 i r jeśli n=14,a
n=140,S
n−1050
d)a
1 in jeśli r=2,5, a
n=27,S
n=157,5
5 kwi 22:47
Trox: 1) z wzoru na sumę n początkowych wyrazów ciągu aryt. mamy:
45/10=2a1 + 19r
29/2=2a1 + 39r
odejmijmy stronami
i mamy:
−10=−20r
r=1/2
teraz tylko podstawiamy do jednego z równań z początku:
45/10= 2a1 + 19/2
45/10 − 95/10 = 2a1
−5=2a1
a1= −5/2
b)−5/2 + 1/2n = 100
−2005/2 = −1/2n
n=2005
To znaczy, że wyraz 2006 jest równy 100 (ze wzoru na n−ty wyraz ciągu aryt.)
Jako, że ciąg jest rosnący, wyrazów mniejszych od 100 mamy 2005.
5 kwi 23:08
alan: a skąd wzięło się to 45/10 na początku?
5 kwi 23:26
Trox: S20 = 45 = [(2a1 + 19r)/2] * 20
2 w mianowniku skraca się z 20, dzielimy obustronnie przez 10
5 kwi 23:37