Wielomiany
Jaro: 3ax2 − x + 2a2 = −9x2 − x + 18
Kurcze, mam problem z takim prostym działaniem.
Pomożecie?
5 kwi 22:41
załamany :( : a=−3
5 kwi 22:43
Jaro: Dzięki załamany, postaram się do tego jakoś dojść
5 kwi 22:45
załamany :( : zobacz porównujesz wspołczynniki przy pdpowiednich potegach czyli 3a=−9 ⇒a=−3 a potem
sprawdzasz podstawiajac na koncu czy sie zgadza
5 kwi 22:48
Jaro: a dałbyś radę rozpisać to jakoś od początku?
5 kwi 23:08
bezskutecznie: 3ax2=−9x2
a=−3
6 kwi 00:45
dobra rada:
W(x) = 3ax2 −x +2a2
P(x) = −9x2 −x +18 to: W(x)= P(x) jeżeli
3a= −9 i 2a2= 18
a= −3 i a2= 9 => a= 3 v a= −3
zatem część wspólna : a= −3
Odp: wielomiany W(x) i P(x) są równe , tylko dla a= −3
6 kwi 00:52