Czy ktoś mógłby mi pomóc i wyjaśnić jak to liczy z góry dziękuję.
Zuza: Czy ktoś mógłby mi pomóc i wyjaśnić jak to liczy z góry dziękuję.
Liczby a,b,c są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a liczby a=+1, b+2 c+6 trzema
kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Znajdź liczby a b c wiedząc że ich suma jest równa 12
5 kwi 22:37
Zuza: Czy ktoś mógłby mi pomóc i wyjaśnić jak to liczy z góry dziękuję.
5 kwi 22:58
b.: | | a+c | |
Liczby a,b,c są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego => b = |
| |
| | 2 | |
liczby a+1 (?), b+2, c+6 trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego => b+2 =
√(a+1)(c+6)
mamy tez a+b+c = 12
dostajemy wiec uklad 3 rownan, z 1. i 3. od razu wyznaczamy b, oraz a w zaleznosci od c (albo c
w zaleznosci od a), wstawiamy to do 2. rownania i rozwiazujemy...
6 kwi 09:27