wielomiany
Adzia1990: Reszty z dzielenia W(x) przez x2−1 i x2+2x są równe odpowiednio x+3 i 2x−1. Wyznacz resztę z
dzielenia W(x) przez P(x)=x3+2x2−x−2
5 kwi 22:24
Adzia1990: .
5 kwi 23:04
Jordan:
W(x) = Q(x) * (x2−1) + x+3
W(x) = Z(x) * (x2+2x) + 2x−1
P(x) = (x+2)(x−1)(x+1)
W(x) = F(x)*(x+2)(x−1)(x+1) + ax2+bx+c
x = 1 i x = −1 podstawiasz do pierwszego x = −2 do drugiego i obliczasz wartości które potem
przyrównujesz do ax2+bx+c
5 kwi 23:15
Adzia1990: nie rozumiem ... 1 albo −1 do W(x)= Q(x).... , a −2 do W(x)=Z(x)? dlaczego?
6 kwi 16:04
Adzia1990: Proszę, żeby ktoś dokończył, bo nie rozumiem tego ...
6 kwi 17:30