probablistyka, pilne! :(
maszynka: Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tych zadań jak je rozwiązać
1. Agencja turystyczna proponuje trasy turystyczne obejmujące 4 spośród 15 stolic
europejskich. Trasy są różne jeśli różnią się stolicami lub ich kolejnością np trasy
Warszawa-Praga-Wiedeń-Rzym oraz Rzym-Praga-Warszawa-Wiedeń są różne:
a) ile różnych tras może zaproponować agencja turystyczna
b) ile jest różnych tras, które rozpoczynają się w Warszawie
c) ile jest różnych tras , które rozpoczynają się w Warszawie i kończą w Atenach.
2. Z pojemnika w którym znajduje sie 5 żetonów białych, 4 czerwone i 2 zielone losujemy 1
żeton. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A) wylosowano żeton biały
B) wylosowano żeton czerwony
C) wylosowano żeton biały i czerwony
D) nie wylosowano żetonu białego ani czerwonego
E) wylosowano żeton biały lub zielony
F) wylosowano żeton żółty
21 lut 14:20
Milka: zad1
a) losujemy jedne miasto z 15, potem drugie z 14, następne z 13 i ostatnie z 12 i
obliczamy tak:
15*14*13*12=
b) Warszawa przyblokowana na pierwszym miejscu, odkładamy Warszawę na bok i wybieramyz
pozostałych miast 15-1=14 czyli,bierzemy 1 z 14, potem 1 z 13 i ostatnie 1 z 12 dlatego
liczymy:
14*13*12=
c)Warszawę i Ateny blokujemy czyli wybieramy tylko z pozostałych miast,czyli 15-2=13miast
do dyspozycji, czyli bierzemy jedną z 13 i 1 z 12:
13*12=
21 lut 14:51
Milka: zad2
kombinacja
A) A-wylosowano biały żeton
n(A)=(5po1)=5
n(Ω)=(11po1)=11
P(A)=n(A)/n(Ω)=5/11
B) B-wylosowano żeton czerwony
n(B)=(4po1)=4
n(Ω)=11
P(B)=4/11
C) C-wylosowano żeton biały i czerwony- zdarzenie niemożliwe( nie można wylosować dwóch
kolorów jeżeli losujemy tylko 1 żeton)
n(C)-zbiór pusty
D) D-nie wylosowano żetonu białego ani czerwonego (czyli wylosowano zielony, tylko ta
obcja wchodzi w grę)
n(D)=(2po1)=2
n(Ω)=11
P(D)=2/11
E) E-wylosowano żeton biały lub zielony
n(E)=(5po1)+(2po1)=5+2=7
n(Ω)=11
P(E)=7/11
F) F-wylosowano żeton żółty-zdarzenie niemożliwe( brak żółtych żetonów, więc nie ma
możliwości wylosowania takiego)
n(F)-zbiór pusty
21 lut 15:09
maszynka: bardzo bardzo mocno dziękuje
21 lut 16:05