Wyznacz argumenty dla których funkcje przyjmują te samą wartość
Jaro: Cześć. Mam problem z zadaniem:
Wyznacz te argumenty, dla których funkcje
f(x)= 3x4 + 2x3 + 4x2 − 2
i
g(x)= 3x4+ 2x3+ 4x2+ 4x −2
przyjmują te same wartości
Dla mnie to wielki problem, dla was to pewnie pestka.
Pozdrawiam!
5 kwi 22:18
dobra rada:
f(x)= g(x)
rozwiąż i podaj 'x"
5 kwi 22:21
ICSP: Nie jestem pewien ale wdług mnie
−2 = 4x − 2 ⇔ 4x = 0 ⇔ x = 0. Jednak na twoim miejscu poczekałbym na kogoś lepszego.
5 kwi 22:21
dobra rada:
5 kwi 22:22
Ireneusz: Dobrze ICSP to rozwiązał. Tylko dla zera są mają te funkcje takie same wartości.
5 kwi 22:23
Jaro: Dziękuje za pomoc!
Po przeniesieniu niewiadomych wszystko ładnie się skraca
5 kwi 22:27