Funkcje to moja pieta szukam pmocy!!:)
nicola : y= −2x
2 +12x+1 pytanie : zbiorem wartości funkcji jest

prosiłabym o wytłumaczenie
5 kwi 22:16
dobra rada:
ZW= ( −∞, q>
q= f(p)=....
5 kwi 22:18
5 kwi 22:20
nicola : wychodzi mi tu delta √152 moze sprawdził by mi to ktos jesli taka jest delta do te zadanie
chyba troche cos nieodpowiada
5 kwi 22:25
załamany :( : delta to wychodzi 152
5 kwi 22:27
nicola : delta wychodzi pod pierwiastkiem 152 a wyciagnąc calosci z tego pierwiastka nie da rady
a ja mam takie wyniki A (−nieskończoności do 19> B (− nieskończoności do 1>
C należy do R D <1 do + nieskończoności)
skoro "p" mi wychodzi 3 a q nie chce wyjsc odpowiednie to znaczy ze cos jest pokręcone

albo
ja czegos nie rozkimniam
5 kwi 22:34
5 kwi 22:35
nicola : teraz to zrozumiałam zawsze jest tak ze trzeba wyciagac pierwiastek
ale w tym przypadku tego sie tak nie robi

! spokko
5 kwi 22:40
załamany :( : pierwiastek z delty tylko liczysz jak chcesz wyliczyc x1 i x2
5 kwi 22:41
dobra rada:
p=3
q= f(3) = −2(3
2) +12*3 +1= −2*9+37= +19
lub
Δ= 152
ZW= (−∞, 19>
5 kwi 22:56