Znajdź Pierwiastki wielomianu
Jaro: Cześć! Pomożecie?
Mam problem z zadaniem− wielomiany.
Wiedząc, że liczba a= 1 jest pierwiastkiem wielomianu
W(x)= x3 − 6x2 − 9x + 14
Znajdź jego pozostałe pierwiastki.
z góry dziękuję!
5 kwi 22:04
Kejt: skorzystaj z twierdzenia Bezout i podziel ten wielomian przez dwumian x−1 bądź schematem
Hornera..
5 kwi 22:05
ICSP: x3 − x2 −5x2 + 5x − 14x + 14 = x2(x−1) −5x(x−1) − 14(x−1) = (x−1)(x2 − 5x − 14)
5 kwi 22:06
Kejt: no.. albo tak.. ale mi się nigdy nie chce tak kombinować
5 kwi 22:08
Jaro: Dziękuje za pomoc : )
5 kwi 22:12