zad
Cojestgrane: Oblicz wartosc wyrazenia tgα − 3sinβ * cos2α w ktorym α oraz β sa miarami katow ostrych
trojkata prostokatnego o przyprostokatnych dlugosci 9 oraz 3
5 kwi 22:02
ICSP: za mało danych.
5 kwi 22:03
dobra rada:

c
2= a
2+b
2 => c
2= 90 => c= 3
√10
cosα= sinβ
cos
2α= sin
2β=........
podstaw i dokończ
5 kwi 22:08
ICSP: E.. skad wiesz że α jest naprzeciw trójki?
5 kwi 22:09
dobra rada:
na przeciwko mniejszego kąta leży krótszy bok i odwrotnie
5 kwi 22:11
dobra rada:
Dlatego, trzeba rozwazyć jeszcze drugi przypadek

β<α
5 kwi 22:14
ICSP: ale w zadaniu nie ma nic na temat który kat jest mniejszy. Jest tylko ze α i β są miarami kątów
ostrych.
5 kwi 22:14